Les nostres sÀvies navigate_before close navigate_next

Maria Suau

80 anys

Aina i Carme Jaume

26 - 28 anys

La padrina ‘instagrammer’

Maria Suau té 80 anys i sense saber-ho és ‘instagrammer’. Les seves netes enregistren les aventures amb la padrina i els seguidors mai no en tenen prou. Diferents generacions d'una família, la majoria de dones, unides en complicitat absoluta. Maria és així, un exemple de resiliència als nous temps.

TextInès Mateu Parra

FotoIsmael Velázquez

“El  que no vaig poder fer ara ho visc a través d’elles”. Maria Suau Amengual es refereix a les seves tres netes, Maria del Mar, Carme i Aina, i també a la seva primera besneta –“els seus sols”–, diu. Totes són dones, “cinc contra tres, i sempre guanyam les cinc”, assegura rient i mencionant el seu home i els seus dos fills. A 80 anys, sa Maria –que és com l’anomena la seva neta Aina– s’ha convertit en una estrella a les xarxes socials. És, precisament, Aina Jaume qui va començar a deixar constància de les aventures amb la padrina a Instagram: al mercat de l’Olivar, a berenar, a assajar-se roba, cuinant, ballant, comentant l’actualitat... La padrina Maria s’atreveix a tot i els seguidors, com els de qualsevol influencer, mai en tenen prou.


Segudes al sofà de can Groc, casa seva de tota la vida a Bunyola, la conversa entre la padrina i les netes és accelerada i, sobretot, divertida. Hi ha confiança i sintonia perquè elles mateixes reconeixen que parlen de tot, encara que hi ha alguns temes prohibits: política i religió. “Igualment, en xerram. En xerram i en discutim”, diuen. I amb motiu. L’energia, la personalitat i el caràcter de Maria traspassen la pantalla del mòbil. Maria reconeix que és caparruda, però “és així com s’ha de ser, o no?”, exclama.

S’acosta el 8-M i la qüestió s’inclou a la llista de qüestions  a tractar amb la padrina. “Quan arriba el Dia de la dona i veim que hi ha moviment al poble, com per exemple cartells i actes, també en parlam i ho debatem”, explica Aina. Ella i la seva cosina aniran a les concentracions feministes i, en aquest sentit, Maria és clara: “Jo crec que les dones han de tenir els mateixos drets que els homes”, però  també es mostra crítica i es desmarca de qualsevol indici de radicalització.


Entre records i anècdotes, el to de la conversa esdevé seriós: “La nostra generació és molt trista. La vida que dúiem era missa, sermons i casa, i si ens havíem de veure amb l’enamorat, era poc temps i a un metre l’un de l’altre”, explica Maria. Ara, ella se sent orgullosa de dir que Carme acaba de tornar d’un viatge a Itàlia amb un grup d’amics i Aina fa la vida amb les amigues o amb Mateu, la seva parella.


La mare de Maria la va tenir a 48 anys i, així, va créixer essent la petita de set germans. Després, Maria es va casar i va fer de mestressa de casa, però als 50 es va aventurar a dur un negoci. Cas Bolletí, la botiga de sabates de Bunyola, va ser durant 15 anys l’amagatall de les netes quan jugaven a conillons entre espart, soles i espardenyes. En aquells temps, Maria també va ser una peça clau per a la conciliació familiar dels seus fills. Feia torns amb la seva consogra per tenir a dinar les netes. De fet, avui Maria s’ha pintat els llavis en honor seu en un gest de record i amistat, però també de sororitat, sense adonar-se’n.

Amb els anys, no només ha canviat la manera de viure de tota una generació, sinó també de veure. “Jo a ma mare la trobava vella, vella”, diu Maria. Ara, la truita s’ha capgirat: “Jo no veig la meva padrina vella, la veig moderna”, assegura Aina, que la recorda implicada en grups socials del poble, excursions i disfresses per Carnestoltes. Tan moderna, que avui dematí anirà a berenar d’una torrada amb alvocat i una copeta de vi amb dos amics. Cada dia van a un establiment diferent del poble “per tenir-los contents a tots”. Allò que no sap Maria és que des de la plaça, amb els llavis pintats i les curolles amb les netes, esdevé un exemple alegre d’una dona que no gira l’esquena als nous temps. 

Generacions, del blanc i negre als stories d'Instagram

Maria Suau Amengual enguany farà 81 anys. Aquesta foto en blanc i negre representa tota una vida al seu poble, Bunyola. Allà hi ha criat els seus fills, ha estat mestressa de casa i hi ha regentat un negoci durant 15 anys. Amb el temps ha creat una família amb majoria de dones en la qual inclou la seva nora i la seva consogra, i elimina així qualsevol prejudici arrelat i feminitzat. La unió que mantenen se sosté en una base de complicitat amb les netes que ara genera contingut a les xarxes socials.

Tanca

close
navigate_beforeAnterior